Президентът на Турция Реджеп Ердоган направи днес обръщение към 77-ата сесия

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган направи днес обръщение към 77-ата сесия
Коментари Харесай

Ердоган: Истанбулското споразумение за зърното е едно от най-големите постижения на ООН

Президентът на Турция Реджеп Ердоган направи през днешния ден послание към 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

" Турция акцентира основната роля на разговора и дипломацията за деескалация на напрежението сред Русия и Украйна ", съобщи президентът.

Турция се стреми да позволява споровете посредством ходатайство, споделя още Ердоган пред Общото заседание на Организация на обединените нации. Той прикани всички страни да поддържат мирните ѝ инициативи, с цел да бъде решен по дипломатически път спорът в Украйна.

Президентът съобщи още, че Турция постоянно е осъществявала планове в поддръжка на световната енергийна сигурност. 

" Наложително е да структурираме Организация на обединените нации като организация, която може да предложи решения за по-справедлив международен ред, в който да се реализира обща воля за цялото човечество ", казa Ердоган.

Той добави, че Турция ще продължи да ускорява напъните за преустановяване на войната въз основа на териториалната целокупност и независимостта на Украйна.

Истанбулското съглашение за зърното, което е от значително значение за поддържане на зърнените доставки от Украйна, е " едно от най-големите достижения " на Организация на обединените нации през последните години, акцентира турският президент.

" В резултат на интензивните ни старания с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш гарантирахме, че украинското зърно ще доближава до света през Черно море ", съобщи Ердоган. " Това съглашение, което е от решаващо значение за поддържането на международните доставки на зърно, е едно от най-големите достижения на Организация на обединените нации през последните години ", добави той.

Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари, припомня организацията.

" Гърция трансформира Егейско море в гробище за бежанци ", сподели още Ердоган, потвърждавайки, че Гърция " с противозаконните си изтласквания усилва насилието против мигрантите в Егейско море ".

Ердоган също по този начин съобщи, че с изключение на " нечовешките изтласквания " на мигранти Гърция организира политика на " политически репресии и дискриминация " против мюсюлманската си общественост.

Кризата с бежанците не може да бъде решена, като почтени хора, търсещи по-добро бъдеще, се настаняват в концентрационни лагери или се оставят на лодките да умрат, добави той.

Той сподели фотоси на деца от сирийски бежански лагер на турско-сирийската граница.

Не може да се чака, че Турция ще остане безразлична към Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, които правят терористични набези и заплашват териториалната целокупност на Сирия, сподели още президентът Ердоган.

" Онези, които въоръжават терористите и се пробват да ги легитимират, би трябвало да се откажат от този път ", акцентира той.

Ердоган прикани интернационалната общественост да постави завършек на преследването на кипърските турци и да признае публично Севернокипърската турска република " допустимо най-скоро ".

" Призоваваме Гърция да приключи политиката си на провокации и напрежение и да откликне на апела за съдействие и поддръжка ", съобщи още турският президент.

" Турция ще пази до последно правата и ползите си в Егейско море и Източното Средиземноморие и няма да бъде въвлечена в игрите на тези, които преследват тактика на напрежение за политически изгоди ", акцентира Ердоган пред Общото заседание на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР